Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2011 13:47 - Човешки заблуди
Автор: screamsinbulgaria Категория: Други   
Прочетен: 1632 Коментари: 0 Гласове:
1



.... няколко факта за човешките заблуди!

  • мит е човек използва едва 10% от капацитета на мозъка си през ежедневието. В всеки един момент, когато се наложи, човек използва на 100% възможностите на своя мозък, но за кратко време.
  • човешкият мозък, като маса, има дял от едва 2% от цялото човешко тегло. За сметка на това това е онзи орган от анатмията на човека, който "консумира" най - много енергия. Около 30 до 40% от човешката енергия се изрходва от мозъка.
  • знаете ли, че... човек може да живее и без едната половина на мозъка си. През недалечното минало в Сащ, лекари правят операция на дете, което в будно състояние изпада в тежки конвулсии, неможе да говори, неразпознава лицата на роднини и т.н След тежка операция, се отстранява дясното полукалбо в което се счита, че има увредена мозъчна структура и нещата се оправят. Тъй като центровете на речта и други важни струткури се запазват детето живее неормален живот.
  • човешкият мозък е единственият орган, който все още не е напълно изучен от медицината. Не са малко случаите, когато след тежко увреждане на мозъка, той сам успява да се "излекува".
  • през миналото столетие се е считало, че нездравословният живот и най - вече недостатъчният сън, води да "смъртта" на мозъчни клетки, които след това не се възстановяват. Сега вече се знае, че това е било погрешно схващане в медицината, а мозъка умее регенерира своите клетки, чрез изграждане на нови невронни връзки.
  • мит е, че големият мозък означава по - голям интелект. Вярното е, че интелектуалните възможности са толкова по - големи, колкото са повече невронните връзки на мозъчните клетки.
  • след дългогодишно изследване, учени установиха, че човешкият мозък е достигнал максимума на своето физическо развитие. Вследствие на което и неговите интелектуални възможности са достигнали някакъв праг.
  • спортът помага не само на тялото да бъде в форма, но и на мозъка. Спортът най - малко 30мин. на ден има невероятен ефект за неговото здраве. Тъй като се увеличава притока на кислород и глюкоза, мозъка при тези хора "оглупява" по - бавно от другите хора, които не спортуват. (Става въпрос за физически спорт.)
  • класическата музика води до повишаване на интелктуалните възможности на човека! Това е още един мит сред хората. Този мит води началото си след като в едно от най - четените списание се публикува изследване с студенти. Според него всекидневното слушане на класическа музика, не по - малко от 10мин. увеличило интелктуалните способностина часто от судентите.
  • човешкият мозък е обича "да мързелува". Когато човек извършва периодично повтарящи се дейности, някаква цикличност, мозъкът "не мисли". Този ефект е един от многото невероятни способности на мозъка да не се претоварва с излишна информация. Например, когато човек отива на работа, той си създава несъзнателно стериотипно поведение. Всеки ден минава по едни и същи улици, покрай едни и същи жилищни блокове и т.н. Но мозъкът на този човек, "незнае" всъщност през колко улици е минал.  Често дори незабелязва промените около себе си. Представяте ли си, ако мозъкът трябваше да помни цялата инфомрация докато стигнете до автобусната си спирка!?
  • и последно.... прозявката, често се асоциира с това, че на човек му се доспива. Това всъщност е поредният мит. Прозявката помага на човека да се събуди. По време на порозявка се увеличава притокът на кислород към белите дробове. След което този кислород насища кръвта и човек се чувства малко по - бодър, т.е стреми се да е буден.
..... инетерсно нали!?



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: screamsinbulgaria
Категория: Други
Прочетен: 319936
Постинги: 190
Коментари: 119
Гласове: 114
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930