Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2011 21:13 - Мрънкалото на една нация
Автор: screamsinbulgaria Категория: Други   
Прочетен: 1441 Коментари: 2 Гласове:
3



 Ако мрънкането можеше да се разглежда като вид спорт, то българите биха били първенци сред другите нации. Като, че ли всеки човек в тази страна е обзет от спортна мания. Мания да бъде най - най - и все повече "най". Но проблемът е, че може би никой от тях не забелязва в какво се е превърнал. Мрънкане и само мрънкане!
 Както обикновено, човек когато има проблеми, надига глава за да види какво се случва през оградата на устроения вече съсед. Защо да откриваме топлата вода, когато може да използваме готовия know - how. Повечето хора познават френският, англииският и т.н характери на повечето нации. Англичанитет са типични сноби, но пък доказано успели. Финансовата столица на съвременното западното общество - Лондон, одавна е доказала своето място сред другите. Италия е страна на макароните, красивите жени, мода, изкуство и т.н Франция пък е страна на свободолюбието в всяко отношение с типичните си остатъчни буржоазни маниери от нейното минало. Германия може би е най - голямото мрънкало и отличник в тази поредица от страни - спортисти. Всеки знае що е това немски манталитет. Пруският маниер повече да си подчинен и изпълнителен стоически на нормите, не че е недостатък но пък е довел и до нещо друго - мрънкането. Няма спор, Германия е един от най - силните икономически сили в Европа. Заемаща челното място на първенец. Страното в случая е, че този успех, колкото и комфортен да е за редовият немец, винаги е съпроводен с мрънкане.
 Логиката на една източно - европейска държава.
България и нейната икономика от малко повече от 20г все така е окичена с етикета "развиваща се " икономика, страна, държава и т.н Тоест, ако вече развитите държави бихме оприличили на индивиди, които вече са преминали през пубертета, то България едва сега преминава през пубертета си. Постоянни гнойни пъпки набраздяват лицето на тази държава. Гневът е съвсем разбираем, цялостаната картина на това лице съвсем не е респектираща и следва едно голямо мрънкане. Но както всичко друго в тази страна, така и мрънкането ни е недодялано. Ако мрънкането на немеца е здравословно, защото то води до някакво развитие в положителен смисъл, то българинът мрънка, защото някой примерно му изпива ракията. А тя ракията, както се разбра е била нашето най - явно "лого" с което ще се идентифицираме пред другите нации. Логиката отново ни казва, че най - върлите родолюбци биха били тогава най - уханните хора в нашата ни родина. И ще миришат не на розово масло, а на ракия. Много респектиращо!
 Роптаене, стискане на зъби и мрънкане в заключение.
Да негодуваш срещу неправдите е Ок. Да негодуваш срещу некъдърността на администрацията ОК. Но от негодуване и стискане на зъби, последствията са съвсем персонални. Българинът все още се учи как да протестира. Да протестът е най - явният акт на демкрацията. Гърците са пример, но тяхното вече е минало всички граници. Протестът означаваше недоволстовото на едни или цялото общесто, че нещо не е наред и е необходима промяна. Той се появавя, когато държавата не функционира или просто симулира дейност.  Протестът не беше ли начин да се премине в друга, различна, посока на движение!? Нещо като малка революция. Оказва се, че мрънкането за българина е повече от вредно, отколкото за немеца, французина или англичанина. Мрънкането на българина е толкова некадърно, колкото е и всичко друго в него. Има надежда все пак. Протестът би бил антитеза за мрънкането. Но активен протест! Тоест протест, там на улицата. Площадният протест. Иначе би се оказала, че в нашата си държава живеят поне и не по - малко от 5 или 6 млн. мрънкащи протестанти.
 До немного одавнащното минало един от големите имена в областта на психологията споделя мнението си, че в определен етап, всяка една нация се ръководи от един и същ подсъзнателен начин на мислене, характер. Е, поне това би могло да утеши българина до известна степен. Хубаво ще е понякога, да си мислим, че българинът е бил съвсем равноправен на истинският западно - европеец.... някога, в миналото, но все пак е имало такъв момент. Иначе всичко друго ще си бъде чисто мрънкане!


Тагове:   Bulgaria,   Sofia,   Blog,   Talk,   мрънкане,   Europe,   bul,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. latina56 - Strachni mrankala....
31.03.2011 21:26
ca i franzyzitea ama vcichko poctigat c mrankane, za 20 godini ne cam crechnala chovek dovolen ot nechtoa vechno ca nedovolni,makar che ca kato ot dryga planeta cravneni c crednia balgarin;;;niama politik koito da ne go e ctrax ot mrankalnizite cabrani na kyp...
цитирай
2. screamsinbulgaria - Поздрави за...
01.04.2011 17:32
Поздрави за коментара!
Една малко препоръка, ако мога да дам! Не ползвай латиница за да пишеш, защото последната дума от изречението тотално ме хвърли в тъча от смях :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: screamsinbulgaria
Категория: Други
Прочетен: 319934
Постинги: 190
Коментари: 119
Гласове: 114
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930